MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

16.9.17

Βρέθηκαν σκελετοί σε τύμβο της αρχαίας ελληνικής πόλης Πάριον στην Τουρκία

Το Πάριον (κατ. Παριανός) ήταν αρχαία ελληνική πόλη της βορείου Μυσίας, στην πεδιάδα της Αδράστειας, στα δυτικά του βορείου στομίου του Ελλησπόντου. Υπήρξε έδρα βοηθητικού επισκόπου της εμβελείας της Μητρόπολης της Κυζίκου. Η πόλη υπήρξε αποικία της Ερετρίας και της Πάρου (από την οποία πήρε και το όνομά της). Στην συνέχεια έγινε μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας (ιδρύθηκε το 477 π.Χ.). Κατά την ελληνιστική περίοδο προσαρτήθηκε στο βραχύβιο βασίλειο του Λυσιμάχου και πολύ αργότερα στο βασίλειο της Περγάμου. Αργότερα οι Ρωμαίοι την κατέστησαν αποικία τους (Colonia) της επαρχίας της Ασίας. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. το Πάριον ανήκε στην βυζαντινή επαρχία του Ελλησπόντου.

Οι σκελετοί συνολικά 24 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, έχουν ανακαλυφθεί από έναν τάφο θάλαμου που άνοιξε κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών στην αρχαία πόλη του Παρισιού στη βορειοδυτική επαρχία του Τσανάκκαλε.

Το μυστήριο αυτού του πολυ-ταφικού τάφου, που εξέπληξε τους αρχαιολόγους και εκτιμάται ότι χρονολογείται από το 1ο έως το 3ο αιώνα, θα λυθεί με ανθρωπολογικές έρευνες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος.


Οι φετινές ανασκαφές ολοκληρώθηκαν πρόσφατα αφού ξεκίνησαν στις 3 Ιουλίου στην αρχαία πόλη Πάγιο των 2.600 ετών, που βρίσκεται στο χωριό Kemer της περιοχής Biga.

Με επικεφαλής τον Πανεπιστημιακό Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ondokuz Mayıs, ο καθηγητής Βεντάτ Κελές, οι ανασκαφές έφεραν νέα ευρήματα φέτος. Ανάμεσά τους, ο πιο ενδιαφέρων ήταν οι σκελετοί που βρέθηκαν σε έναν τάφο θάλαμο. Ο τάφος ανακαινίστηκε το 2011 κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών και ο τελευταίος τάφος ανοίχτηκε φέτος.

"Ένας τοίχος θάλαμος αποκαλύφθηκε εδώ το 2011. Ξεκινήσαμε ανασκαφές την ίδια χρονιά και βρήκαμε έξι τάφων των 2600 χρόνων θάλασσας. Οι αρχιτεκτονικές τους είναι παρόμοιες μεταξύ τους. Αλλά ιδιαίτερα αυτό που άνοιξα φέτος και ονομάστηκε OM-5 είναι πολύ ενδιαφέρον από την άποψη της μεθόδου ταφής του. Παρόλο που τα άλλα πέντε έχουν τα ίδια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, οι μέθοδοι ταφής τους είναι διαφορετικές. Βρήκαμε τους σκελετούς 23 ενηλίκων και ένα παιδί μέσα σε αυτό ", δήλωσε ο Keleş.
        HOT ON THE WEB

Σημείωσε ότι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θάφτηκαν σε μια εποχή μεταξύ του 1ου και του 3ου αιώνα. "Μας δείχνει ότι υπήρξε σημαντική δημογραφική αύξηση στο Παρίσι κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Τα κρανία των 15 σκελετών βρέθηκαν στη μία πλευρά του τάφου. Επτά θάφτηκαν προς βορειοανατολική κατεύθυνση. Βρήκαμε επίσης τον σκελετό ενός παιδιού. Η ύπαρξη έξι θάμνων θάλαμων δίπλα στο άλλο δείχνει ότι άνθρωποι με ειδικές καταστάσεις είχαν θαφτεί στον τομέα αυτό ", πρόσθεσε.

Ο καθηγητής είπε ότι βρήκαν επίσης κάποια αντικείμενα μέσα στους τάφους, τα οποία τέθηκαν ως δώρα για τους νεκρούς.

loading...

"Βρήκαμε αρχαία αντικείμενα, όπως τρία μπουκάλια δακρύων, ένα από τα οποία είναι ένα ποτήρι, ένα πιάτο, ένας αμφορέας και μια κανάτα. Βρήκαμε επίσης ένα strigil, που χρησιμοποιείται από τους αρχαίους ανθρώπους για να καθαρίσουν το σώμα τους ", πρόσθεσε.

Ο Κέλες δήλωσε ότι έκλεισαν τους τάφους των θαλάμων για να αποτρέψουν τις ζημιές τους, προσθέτοντας ότι οι σκελετοί θα αφαιρεθούν το επόμενο έτος.

Πηγή / Φωτογραφία / Βιβλιογραφία

http://www.ancientencyclopedia.com
Annuario Pontificio 2013 (Libreria Editrice Vaticana, 2013, ISBN 978-88-209-9070-1), p. 950
P. Frisch (ed.), Die Inschriften von Parion (Bonn, 1983) (Inschriften griechischer Städte aus Kleinasien 25).
https://en.wikipedia.org
Herbermann, Charles, ed. (1913). "Parium". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ancient Hellas: New banner

Ancient Hellas: New banner

Δημοφιλείς αναρτήσεις