Συντήρηση : Παρθενώνας | Ερέχθείο | Προπύλαια | Ναός Αθηνάς Νίκης | Αρρηφόριον | Ζωφόρος |Εργαστήριο συντήρησης γλυπτών |
Το έργο Αποκατάστασης του Παρθενώνα
Η ανυπολόγιστη καλλιτεχνική και ιστορική αξία των μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, του μοναδικού σε λαμπρότητα συνόλου που δημιούργησαν οι Έλληνες τον 5ο π.Χ. αι., αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κόσμο. Τα μνημεία της Ακρόπολης αποτελούν δημιούργημα της Αθηναϊκής Πολιτείας ως έκφραση ευλάβειας προς την Αθηνά, την προστάτιδα θεά της πόλης. Οικοδομήθηκαν τριάντα χρόνια μετά την πυρπόληση και τη λεηλασία του ιερού της κατά τους περσικούς πολέμους, όταν ο Περικλής, ένας χαρισματικός Αθηναίος πολιτικός, σε μια μοναδική συγκυρία ευνοϊκών προϋποθέσεων, συνέλαβε το μεγαλόπνοο σχέδιο της ανασυγκρότησής του.
Η Ακρόπολη και η Πόλη των Αθηνών. Εναέρια φωτογραφία ανώνυμου (1917)
Τα τέσσερα απαράμιλλης ομορφιάς οικοδομήματα που κτίστηκαν τότε στο βράχο της Ακρόπολης, ο Παρθενών, τα Προπύλαια, το Ερέχθειον, ο ναός της Αθηνάς Νίκης εξέφραζαν την καλλιτεχνική βούληση των πολιτών μιας πόλης που είχε κατακτήσει όχι μόνο την ηγεμονία της Ελλάδας, αλλά και τα πρωτεία στον πολιτισμό όλης της αρχαιότητας.
Κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από λευκό μάρμαρο, με την απαράμιλλη τελειότητα της κατασκευής τους τα μνημεία αυτά έγιναν αντικείμενο μεγάλου θαυμασμού ήδη από την αρχαιότητα και επηρέασαν βαθύτατα τα μεταγενέστερα αρχιτεκτονικά μνημεία.
Για το λόγο αυτό πρέπει ως ιστορικές μαρτυρίες να διατηρηθούν και να παραδοθούν στις επόμενες γενιές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης των Αθηνών, φυσικό ορόσημο της αθηναϊκής τοπογραφίας, μέσα από τις διαρκείς μεταμορφώσεις του (χώρος κατοίκησης, ιερό, φρούριο κ.ά.), άμεσα συνδεδεμένες με τον καίριο ρόλο του στην ιστορική διαδρομή των Αθηνών, αποτελεί σημείο αναφοράς της ελληνικής ιστορίας και σύμβολο του νέου ελληνισμού.
Πηγή/Φωτογραφία/Βιβλιογραφία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου