MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

2.5.16

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΔΙΟΣ

Ο Δίας του Δίου. Το ιερό του Ολυμπίου Διός, με τον μεγάλο βωμό όπου θυσίαζε ο Μέγας Αλέξανδρος, αποκαλύφθηκε προ δεκαετίας. Μόλις χθες οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τυχαία «πνιγμένο» στα νερά του ιερού ποταμού Βαφύρα ένα ακόμη ιερό Διός. Του Υψίστου. Πλαισιωμένο από 14 αετούς.


Ναό και πλήρες ιερό αφιερωμένο «Διί Υψίστω» (το πρώτο στον ελλαδικό χώρο που αναφέρεται -βάσει σειράς επιγραφών που εντοπίστηκαν στον χώρο- στον Δία ως «ύψιστο»), πλαισιωμένα από μαρμάρινα αναθήματα με εγχάρακτους αετούς διαφόρων μεγεθών (από φυσικό μέγεθος έως και μινιατούρες του «βασιλιά των πουλιών»), εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου της Πιερίας.


Στον σηκό του ναού βρέθηκε ένθρονο μαρμάρινο άγαλμα του Διός Υψίστου σε φυσικό σχεδόν μέγεθος αλλά... ακέφαλο. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι σύντομα θα εντοπισθεί στον υπό ανασκαφή περιβάλλοντα χώρο και το κεφάλι του Υψίστου των θεών. 
Για πρώτη φορά επίσης εντοπίζεται τόσο μεγάλος αριθμός αναθημάτων και μάλιστα με τη μορφή αετών με ανοιχτά και κλειστά τα φτερά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις με μέγεθος που ξεπερνά το ένα μέτρο, να κρατούν θύματα στα νύχια τους, αλλά και με κεραυνούς (σαν αυτούς που κρατά ο Υψιστος Δίας).



Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή που προΐσταται τα τελευταία 35 χρόνια των ανασκαφικών εργασιών στο Δίον και την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας συνεργάτιδά του αρχαιολόγο κ. Κορίνα Βαστέλη, το εύρημα ανάγεται στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια και ειδικά το προσωνύμιο «Υψιστος» προϊδεάζει για μια τοπική ή και χρονική αντίληψη σχεδόν μονοθεϊστική. Οταν πριν από ένα μήνα ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής τιτλοφορούσε την προγραμματισμένη για χθες Κυριακή καθιερωμένη αρχαιολογική ομιλία του στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δίου δεν γνώριζε καν για τον πλημμυρισμένο ναό του Υψίστου Διός. Ο ναός, σε αντίθεση με το σύνηθες, «βλέπει» όχι προς την Ανατολή αλλά προς το Νότο όπου βρίσκεται ο Ολυμπος - η κατοικία του Υψίστου των Θεών.


Το πλήρες ιερό βρίσκεται στις δυτικές όχθες του ποταμού Βαφύρα, απέναντι απ' αυτό της Ισιδας, και το δάπεδό του βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του νερού του ιερού αρχαίου ποταμού. Είναι αυτός που σύμφωνα με την παράδοση χάθηκε από την ντροπή του όταν οι Μαινάδες του Ολύμπου τον... έβαψαν (Βαφύρας) με τα ματωμένα από τις σάρκες του Ορφέα που κατασπάραξαν χέρια τους, που ξέπλυναν στα νερά του... Ο Βαφύρας χάθηκε ντροπιασμένος στα έγκατα του Ολύμπου και εμφανίστηκε χρόνια μετά να ρέει δίπλα από το Ιερό του Υψίστου Διός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ancient Hellas: New banner

Ancient Hellas: New banner

Δημοφιλείς αναρτήσεις