Ένα αρχαίο ελληνικό μπιμπερό ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκε την Τρίτη στην περιοχή Biga της επαρχίας Çanakkale της Δυτικής Τουρκίας.
Η ανακάλυψη έγινε κατά τις εκσκαφές σε περιοχές της ελληνιστικής περιόδου παλαιάς πόλης του Παρίου.
Μέλος της ομάδας ανασκαφής Parion Antique City και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Atatürk, Χασάν Κάσαογλου, δήλωσε ότι το μπιμπερό είχε μια μόνο λαβή και μία πιπίλα που μοιάζει με στόμιο.
"Αυτά τα μπουκάλια χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των αρχαίων ρωμαϊκών χρόνων πριν από 2.000 χρόνια ως εξοπλισμό για τη διατροφή των παιδιών με γάλα ή φαγητό", δήλωσε ο Kasaoğlu
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, τέτοια μπουκάλια θα μπορούσαν μερικές φορές να ανακαλυφθούν σε τάφους μωρών σε περιοχές που χρονολογούνται από την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο. Είπε ότι έμειναν στους τάφους ως ταφικά δώρα, προσθέτοντας ότι τα μπουκάλια ήταν εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή.
Ο Kasaoğlu είπε επίσης ότι τα αρχικά μπιμπερό είχαν συνήθως όγκο 50-100 χιλιοστόλιτρα.
"Τα προϊόντα κατασκευάστηκαν έτσι ώστε ένα μωρό να μπορεί να πίνει οποιοδήποτε υγρό ή παιδικό φαγητό από αυτό, όλα φτιαγμένα από ψημένο πηλό." Ο πηλός χυτεύεται πιέζοντας, έπειτα καίγεται και είναι έτοιμος για χρήση ", πρόσθεσε ο Kasaoğlu.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου