Όλα αυτά τα αντικείμενα βρέθηκαν στην κατοχή του Μουσείου χάρις σε δύο σημαντικούς ομογενείς που πρώτα τα συγκέντρωσαν και μετά τα έδωσαν στην πολιτεία.
Κοίλο χάλκινο άγαλμα της πριγκίπισσας-ιέρειας Τακουσίτ.Βρέθηκε το 1880 στην Κάτω Αίγυπτο, στο λόφο Κομ-Τουρουγκά, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Μαρεώτιδα, νότια της Αλεξάνδρειας. Ύστερη Περίοδος, τέλος 25ης Δυναστείας, γύρω στο 670 π.Χ.
Ο πρώτος Έλληνας συλλέκτης αιγυπτιακών αρχαιοτήτων ήταν ο ομογενής Ιωάννης Δημητρίου από τη Λήμνο, που διέμενε στην Αλεξάνδρεια και είχε αρχίσει να τα μαζεύει από το τέλος του 19ου αιώνα. Ήταν ο πρώτος που δώρισε τη συλλογή του στο μουσείο, πριν ακόμη ανεγερθεί το κτίριο. Ο δεύτερος φιλότεχνος ομογενής από την Αίγυπτο ήταν ο Αλέξανδρος Ρόστοβιτς, από το Κάιρο, που δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο το 1904 συνολικά 2.237 αντικείμενα! Αυτές οι δύο δωρεές αποτέλεσαν τον πυρήνα της συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού, η οποία εμπλουτίστηκε από δωρεές της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της αιγυπτιακής κυβέρνησης, άλλες μεμονωμένες μικρότερες, καθώς και αντικείμενα προερχόμενα από ανασκαφές και κατασχέσεις στον ελλαδικό χώρο.
Η σταρ στην συλλογή είναι η χάλκινη πριγκίπισσα – ιέρεια Τακουσίτ. Πατέρας της ήταν ο Μεγάλος Αρχηγός λιβυκής φυλής, Ακανός Β΄ και ο τόπος καταγωγής της βρίσκεται κοντά στη λίμνη Μαρεώτιδα, νότια της Αλεξάνδρειας (Ύστερη Περίοδος. Τέλος 25ης δυναστείας. Γύρω στο 670 π.Χ.). Την παράσταση κλέβουν και οι σαρκοφάγοι που μας μεταφέρουν κατευθείαν στην αρχαία Αίγυπτο παρά το ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας.
Αριστερά: Περίβλημα μούμιας του Νεσπακασούτι [διαδοχικές στρώσεις γύψου και λινών ταινιών εμποτισμένες με κόλλα]. Ο Νεσπακασούτι ήταν επικεφαλής υμνωδός στο ναό του θεού Μιν της πόλης Αχμίμ της Μέσης Αιγύπτου Από το Αχμίμ. Τρίτη Μεταβατική περίοδος, 22η Δυναστεία, 945 -712 π.Χ.
Δεξιά: Περίβλημα της μούμιας της Ντζεντ-Ασέτ-Σανκχ, ψάλτριας του θεού Άμμωνα
Ξύλινη σαρκοφάγος και μούμια του Χάπι, του επονομαζόμενου Κχορ, γιου του Πάμι, με επίχρυσο προσωπείο. Αποτελείται από ξεχωριστά κομμάτια ναστοχάρτωσης, που δένονται στο σάβανο με λινές ταινίες. Βρέθηκε το 1884 στο Αχμίμ. Πτολεμαϊκή περίοδος, 304-150 π.Χ.
Ξύλινο άγαλμα γυναίκας που αλέθει σιτηρά από τον τάφο, τύπου μαστάμπα, του αξιωματούχου Τι στη Σακκάρα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τοποθέτησαν το άγαλμα στον τάφο, με την πεποίθηση ότι η υπηρέτρια θα εκτελούσε στην αιωνιότητα την εργασία της για το Κα-πνεύμα του αφέντη της.Αρχαίο Βασίλειο, 5η Δυναστεία, Βασιλεία του Νιουσερρά, περ. 2416-2392 π.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου