MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

16.10.16

Χρυσό στεφάνι ελιάς στον οίκο Christies

Όπως ίσως γνωρίζετε, προσπαθούμε να φέρουμε κλεμμένα αρχαία ελληνικά αντικείμενα πίσω στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε μια συλλογή, στο εγγύς μέλλον, θέλουμε να κάνουμε ένα μουσείο με θεματολογία "ευρήματα που ήρθαν πίσω στην Ελλάδα" χωρίς οι επισκέπτες να πληρώνουν εισιτήρια ή κάτι άλλο.

Ξεκινήσαμε πίσω στο 2011 και μέχρι σήμερα το κόστος είναι μεγάλο για να τα καταφέρουμε μόνοι μας.

Γι 'αυτό και θα χρειαστεί και η βοήθειά σας. Ως σήμερα ακούμε διάφορες φωνές να φωνάζουν φέρτε τα πίσω αλλά ελάχιστα πράγματα έχουν επιστρέψει.

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε δωρίστε ή διαμοιράστε αυτήν την ανάρτηση.

Νέος στόχος μας είναι αυτό το χρυσό στεφάνι ελιάς

Lot 115
A GREEK GOLD OLIVE WREATH
LATE CLASSICAL PERIOD TO EARLY HELLENISTIC PERIOD, CIRCA 4TH CENTURY B.C.
Estimate
USD 250,000 - USD 350,000
9 ½ in. (24.1 cm.) wide

Το χρυσό στεφάνι ελιάς αυτήν την στιγμή βρίσκετε στον οίκο Christies


Ο κότινος ήταν ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τον νικητή στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Τα κλαδιά από την ελιά, που βρισκόταν κοντά στο ναό του Δία, τα έκοβε ένας «παις αμφιθαλής» ( δηλαδή ένα αγόρι του οποίου και οι δύο γονείς βρίσκονταν εν ζωή) με χρυσό ψαλίδι. Στη συνέχεια τα πήγαινε στο ναό της Ήρας και τα τοποθετούσε πάνω σε μια χρυσελεφάντινη τράπεζα. Από εκεί τα έπαιρναν οι Ελλανοδίκες, οι κριτές των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, έφτιαχναν στεφάνια και τα πρόσφεραν στους νικητές ως βραβείο.

Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρουμε να αγοράσουμε αυτό το στεφάνι με τα χρήματα που θα μαζέψουμε θα αγοράσουμε κάποιο άλλο αρχαιοελληνικό αντικείμενο μικρότερης αξίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ancient Hellas: New banner

Ancient Hellas: New banner

Δημοφιλείς αναρτήσεις