MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

5.6.16

Ο Λέων της Κέας

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κέας είναι ο περίφημος Λέων της Κέας. 



Ένα λιοντάρι σκαλισμένο στο βράχο που θα το βρείτε ακολουθώντας ένα μονοπάτι από τη χώρα της Κέας, την Ιουλίδα. 

Ο Λέων της Κέας που είναι δεμένος με πολλούς μύθους και θρύλους κατά μια εκδοχή είναι έργο του 6ου π.Χ.




Για άλλους ο Λέων της Κέας είναι πολύ παλιότερος και οι διάφοροι θρύλοι απλά προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη του στο νησί, ήδη από την αρχαιότητα.


Ο επικρατέστερος μύθος μας παραδίδει ότι κάποια εποχή νύμφες που έμεναν στην περιοχή άρχισαν να σκοτώνουν τις γυναίκες του νησιού με αποτέλεσμα πολλοί να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 


Ένας ιερέας παρακάλεσε τον Δία να τους βοηθήσει και αυτός έστειλε ένα λιοντάρι που έδιωξε τις νύμφες και απάλλαξε το νησί από τη μάστιγα.


Τότε οι κάτοικοι έφτιαξαν αυτό το πέτρινο λιοντάρι ώστε σε περίπτωση που οι νύμφες επέστρεφαν, να τις φόβιζε με την παρουσία του. 


Βέβαια ο μύθος μας τα μπερδεύει λίγο καθώς όταν έφυγαν οι νύμφες από το νησί έπεσε ξηρασία και χρειάστηκαν νέες δεήσεις, θυσίες και αφιερώματα για να προσφέρουν τελικά οι θεοί τα μελτέμια στη Κέα και σε όλες τις Κυκλάδες.


Όπως και νάχει από τότε ο Λέων της Κέας στέκεται απένταντι από την Ιουλίδα σαν φρουρός της μικρής κοιλάδας και με το αδιόρατο χαμόγελο του βεβαιώνει ότι τίποτε το κακό δεν θα συμβεί στους κατοίκους της.
.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ancient Hellas: New banner

Ancient Hellas: New banner

Δημοφιλείς αναρτήσεις