MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

20.6.16

Την 21η Ιουνίου του 356 π.Χ., τον ναό της Αρτέμιδος της Εφέσου πυρπόλησε ο άγνωστος κατά τα άλλα Ηρόστρατος από την Έφεσο

This model of the Temple of Artemis, at Miniatürk Park, Istanbul, Turkey, attempts to recreate the probable appearance of the first temple.

Ο Στράβων αναφέρει ότι, το 356 π.Χ., τον ναό πυρπόλησε ο άγνωστος κατά τα άλλα Ηρόστρατος από την Έφεσο, για να απαθανατιστεί, όπως είπε, το όνομα του. Μόνο με τη βοήθεια άλλων πόλεων οι Εφέσιοι άρχισαν να χτίζουν έναν νέο ναό.

Ο ιστορικός Θεόπομπος κράτησε τον Ηρόστρατο στην Ιστορία παρά την απαγόρευση του ονόματός του από τους Εφεσίους . Αργότερα ο Αλέξανδρος επισκέφθηκε την Έφεσο και πρόσταξε να οικοδομηθεί και πάλι ο ναός στην ίδια θέση .

Διόδωρος Σικελιώτης, Γ΄, 53-55
Στράβων XIV , I, 3-4 “Και Σμύρνα εκαλείτο η Έφεσος” “Σμύρνα δ' ην Αμαζών η κατασχούσα την Έφεσον, αφ' ης τ' ούνομα και τοις ανθρώποις και τη πόλει”

Καλλίμαχος, ύμνος εις Άρτεμιν, στ. 237-259

«το δε ιερόν το εν Διδύμοις» [στην Μικρά Ασία] «του Απόλλωνος και το Μαντείον εστίν αρχαιότερον ή κατά την Ιώνων εσοίκησιν πολλώ δε πρεσβυτέρα έτι ή κατά Ίωνας τα ες την Άρτεμιν την Εφεσίαν εστίν» /…/ «ου μην υπό Αμαζόνων γε ιδρύθη, Κόρησος δε αυτόχθων και Έφεσος –Καΰστρου δε του ποταμού τον Έφεσον παίδα είναι νομίζουσιν- ούτοι το ιερόν εισίν οι ιδρυσάμενοι» Παυσανίας, Αχαϊκά, 2, 6-7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ancient Hellas: New banner

Ancient Hellas: New banner

Δημοφιλείς αναρτήσεις