MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

20.1.15

Φάσις

Φάσις (Γεωργιανά: ფაზისი? Αρχαία Ελληνικά: Φάσις) ήταν αρχαία και πρώιμη μεσαιωνική πόλη στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ιδρύθηκε τον 7ο ή 6ο αιώνα π.Χ. ως αποικία των Ελλήνων από την Μίλητο στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού στην Κολχίδα, κοντά στη σύγχρονη πόλη - λιμάνι του Πότι της Γεωργίας.

Τα ονόματα της Φάσιδος και της Πότι προφανώς συνδέονται μεταξύ τους, αλλά υπάρχει ακαδημαϊκή διαφωνία. «Φάσις» καταγράφεται πρώτη φορά στην Θεογονία του Ησιόδου (γ. 700 π.Χ.) ως όνομα του ποταμού, όχι ως πόλη. Η πρώτη ελληνική αποικία εδώ πρέπει να ιδρύθηκε όχι νωρίτερα από το τέλος του 7ου, και κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., και έλαβε το όνομά της από τον ποταμό. Ο Erich Diehl, το 1938, πρότεινε για πρώτη φορά μια μη-Ελληνική προέλευση του ονόματος, Οι Φασιανοί (τους Φασιανούς), αναφέρονται από τον Ξενοφώντα και τον Ηρακλείδη.

Το πρώτο επιγραφικό μνημείο, το οποίο αναφέρεται η Φάσις είναι πάνω σε μια ασημένια κούπα με την επιγραφή «Ανήκω σε Απολλώ ηγέτης ιερέα, που ήταν η τιμή" (Απόλλωνος Ήγεμόνος είμ τõμ Φάσι), βρέθηκε στην (Ρωσία)..

Ιστορία
Η Φάσις εμφανίζεται σε πολλές Κλασικές και  μεσαιωνικές πηγές, καθώς και στην ελληνική μυθολογία, ιδιαίτερα στον Αργοναυτικό κύκλο. Η Φάσις αναφέρεται από τον Ηρακλείδη, τον Πομπονιους Μελά, και τον Στέφανο του Βυζαντίου πως έχει ιδρυθεί από Μιλήσιους. Η Φάσις αναφέρεται ως Ελληνική πόλις στους "Περίπλους" του Ψευδο-Σκύλαξ και ο Ιπποκράτης την αποκαλεί εμπόριον, «ένας τόπος διαπραγμάτευσης". Σύμφωνα με τις κλασικές πηγές, η Φάση είχε το σύνταγμά της.

Η Φάσις ήταν πιθανώς μια μικτή Ελληνική πόλη με ντόπιους. Φαίνεται να έχουν ένα ζωτικής σημασίας εμπορίο από την Ινδία έως τη Μαύρη Θάλασσα, που πιστοποιείται από τους κλασικούς συγγραφείς Στράβωνα και τον Πλίνιο.

Κατά τη διάρκεια του Γ 'Μιθριδατικού πολέμου, η Φάσις πέρασε στη ρωμαϊκή κυριαρχία.

Περιγραφή
Παρά τις φαινομενικά πολυάριθμες αναφορές στην τοποθεσία της Φάσιδος από τις πηγές, η ακριβής θέση δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ancient Hellas: New banner

Ancient Hellas: New banner

Δημοφιλείς αναρτήσεις