Η λέξη
λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλ-επικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων
είναι ένα φαγητό που αναφέρεται στην κωμωδία Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη. Με τη λέξη αυτή ο Αριστοφάνης ήθελε να περιγράψει μονολεκτικά μια μαγειρική συνταγή.
Το λεξικό Λίντελ Σκότ μεταφράζει τη λέξη αυτή ως το όνομα ενός πιάτου φαγητού στο οποίο περιέχονται όλων των ειδών οι λιχουδιές, ψάρια, κρέατα, πουλερικά, και σάλτσες.Η αριστοφανική λέξη αποτελείται από 78 συλλαβές, 172 γράμματα, και 27 συνθετικά, ενώ η μεταγραφή της σε λατινικούς χαρακτήρες από 182.
λοπάς Πιάτο
τέμαχος φέτες ψαριού
σέλαχος Σελάχι
γαλέος Γαλέος
κρανίον Κρανίο ιχθύος
λείψανον Ψαροκόκκαλα
δριμύς δριμύς
ὑπότριμμα τρίμμα
σίλφιον Σίλφιο (είδος χόρτου που καταναλώνονταν στην αρχαιότητα)
κάραβος Καβουροδαγκάνες (καβούρι ή οστρακοειδές, ενδεχομένως και σκαθάρι ως ψάρι ή σκαθάρι ως έντομο)
μέλι μέλι
κατακεχυμένος Χυμένη σάλτσα
κίχλη Τσίχλα
ἐπί επί, πάνω σε
κόσσυφος Κοτσύφι
φάττα Μαγειρεμένα περιστέρια (αγριοπερίστερο)
περιστερός κι'άλλα μαγειρεμένα περιστέρια (εξημερωμένο περιστέρι)
ἀλεκτρυών Πουλερικό στα κάρβουνα (κόκορας)
ὀπτός ψητός
κεφάλιον Κοκοροκεφαλή
κίγκλος Μαγειρευτή πάπια (Νανοβουτηχτάρι, είδος πάπιας)
πέλεια επιπλέον μαγειρεμένα περιστέρια (Περιστέρι)
λαγῷος Μαγειρευτός λαγός
σίραιον Βρασμένο κρασί
βαφή Βουτήγματα και μεζέδες
τραγανός Τραγανή πίτα
πτέρυξ Φτερούγες κοτόπουλο στα κάρβουνα 9ενδεχομένως όμως και πτερύγιο ιχθύος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου